2014

Isbells en Anton Walgrave (voorprogramma)

ZATERDAG 8 FEBRUARI 2014

Isbells is een Belgische muziekgroep uit het Leuvense, die draait rond singer-songwriter Gaëtan Vandewoude. De groep speelt vooral melancholische folky popsongs.

Isbells ontstond onder impuls van singer-songwriter Gaëtan Vandewoude die na backing vocals te hebben verzorgd bij diverse bands een eigen project startte. De groep bracht in 2009 haar debuutalbum uit. Na vele positieve reacties werd Isbells genomineerd voor een MIA in de categorie "Beste nieuwkomer". In maart 2012 werd het tweede album 'Stoalin' uitgebracht.
“Prachtig hoe de muziek in het begin zacht opwelt uit een kosmische sluier, om op het einde aan te zwellen tot een ware vulkaan van klank.” (De Standaard). Of ‘een sprookjesachtig meesterwerkje’ volgens HUMO. In het voorjaar van 2013 werd ‘Stoalin’ in de VS uitgebracht.
Isbells heeft onder andere op Dranouter, Pukkelpop en Rock Werchter gespeeld. Hun live performance onder andere op Werchter afgelopen zomer blies iedereen omver. (HUMO) En in 2014 gaat het dak van de Pit eraf…

Als u zich afvraagt welke artiest op Boomtown al drie vierde van zijn leven liedjes schrijft, dan mag u bij deze uw zoektocht staken. Anton Walgrave vierde in 2011 zijn dertigjarige carrière als singer-songwriter en komt u op Boomtown verbazen met zijn melancholische songs.
Wie goed kan rekenen, weet dat Anton Walgrave nog maar een kleine ukkepuk was toen hij zijn eerste demo verspreidde met zelfgemaakte liedjes over ruzies en het in vraag stellen van de eeuwigdurende liefde – jawel, de Weltschmerz zat er al vroeg in. Nog net niet op tram 4 heeft de Leuvense singer-songwriter intussen al vijf solo-albums op zijn naam staan. Hét hoogtepunt tot nogtoe: de radiohit ‘Lost Soul’ (van zijn derde album ‘Shine’), u wellicht ook bekend als de titelsong van ‘De Parelvissers’ – de succesvolle dramaserie op Eén die een groot deel van televisiekijkend Vlaanderen in 2006 zes zondagen lang aan de buis gekluisterd hield. Maar ook met zijn cd ‘As You Are’ (2011) oogstte Anton Walgrave heel wat lof, zo ook bij onze eigenste programmators.

Een van Walgraves sterke punten is ongetwijfeld zijn vermogen om melancholische liedjes te schrijven zonder daarbij al te dramatisch te worden.
“Omdat Walgrave zich nooit laat vangen door de lokgroep van de tearjerker, komen zijn treurige liedjes ook nooit als loodzware molenstenen aanrollen," merkte ook de redactie van De Morgen (11 juni 2011) op naar aanleiding van Walgraves toen pas verschenen plaat. “Ze laten je soms verbouwereerd achter, dat wel, maar veroveren je toch eerder op kousenvoeten.” De nagel op de kop, als u het ons vraagt.
Van Walgraves droevige songs wordt u weliswaar niet echt vrolijk, maar echt ongelukkig zal u er ook niet van worden omdat hoop nooit veraf is. Een grote prestatie, als u bedenkt dat heel wat liedjes sowieso over afscheid en de dood gaan. Ook in ‘As You are’ komen diezelfde topics opnieuw aan bod. “Dat blijft er inzitten, dat blijft me kennelijk bezig houden”, schrijft hij op zijn website. “Ik kan moeilijk anders dan de dingen in vraag stellen. Ik vraag me af of zaken echt wel zo zijn zoals we denken dat ze zijn.”
Een echte filosoof, deze Anton Walgrave. Dat hij deze levensbeschouwelijke mijmeringen ook kan vertalen naar prachtige songs, kunnen wij alleen maar toejuichen.
En nu is er Tame Hearts en toont de ingetogen singer-songwriter van weleer zich van zijn meest toegankelijke kant. Walgrave werkte voor zijn nieuwe plaat samen met muzikanten als  Mirko Banovic (Arsenal, Sioen, Arno), David Demeyere (Sherman), Arnaut Hellofs (Hooverphonic) en Jelle Van den Berghe (Tom Helsen).

Je kan tickets bestellen door te mailen naar erkrido@skynet.be 

of bellen naar 052 35 53 25

25 euro / 15 euro voor wie geboren is in 1988 of later

Geen opmerkingen:

Een reactie posten